به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری تسنیم، حجتالاسلام والمسلمین محسنی اژهای طی مصاحبهای با رسانه ملی،نکات تازه و ناگفتهای را درخصوص جنایات رژیم صهیونی در جنگ تحمیلی 12 روزه، از جمله حمله به جلسه شورایعالی امنیت ملی در تاریخ 26 خرداد و حمله به زندان اوین در تاریخ 2 تیر مطرح کرد و به اختصار در باب برخی مقولات مرتبط با دستگاه قضا نیزمطالبی را بیان کرد.
مشروح این گفتوگو به شرح ذیل است:
حجتالاسلام والمسلمین محسنی اژهای ابتدای این مصاحبه ضمن تشریح و تبیین دستاوردهای ایران اسلامی در دفاع مقدس اخیر خود در برابر شریرترین اَشرار عالم یعنی رژیم صهیونی و حامی آمریکایی آن، اظهار کرد: در جریان جنگ تحمیلی 12 روزه، بار دیگر «غیرت مثالزدنی ایرانی»، «شخصیت ایران اسلامی» و «شرارت جنایتکاران رژیم صهیونیستی و آمریکا» بر همگان ثابت شد؛ حقیقتاً مردم عزیز ما در این جنگ، در مقابل رژیم صهیونیستی و آمریکا، کاری کارستان انجام دادند و برگ زرین دیگری را بر افتخارات تمدن اسلامی و ایران اسلامی افزودند به گونهای که شاهد بودیم منطق و استقامت ایران، مورد حمایت و تحسین همه عقلا و مردم جهان قرار گرفت.
رئیس قوه قضاییه در ادامه، با اشاره به ابعاد و زوایای مختلف حمله رژیم صهیونیستی به زندان اوین گفت: رژیم خبیث صهیونیستی در طول همه دهههای گذشته، پرونده بسیار سیاه و تاریکی را از خود بر جای گذاشته و جنایات متعدد و بیشماری را بر خلاف همه موازین بینالمللی، انسانی و عُقلایی انجام داده که نمونه آن را در وضعیت 20 ماه گذشتهی غزه مشاهده میکنیم؛ یکی از جنایتهایاین رژیم در تجاوز به ایران اسلامی که بر خلاف همه موازین بینالمللی صورت گرفت حمله به زندان اوین بود؛ همه میدانیم که زندانی یک فرد محصور است و شب و روز خود را در زندان سپری میکند؛ رژیم صهیونیستی با حمله به زندان اوین، همه موازین و مقررات بین المللی را زیر پا گذاشت و دست به یک اقدامِ واضحِ جنایتکارانه زد؛ البته این جنایت، برای خود رژیم صهیونیستی، یک جنایت خاص و ویژه محسوب نمیشود چرا که آنها تاکنون از این دست جنایات، بسیار مرتکب شدهاند.
حجتالاسلام والمسلمین محسنی اژهای گفت: دشمن تصور میکرد که با حمله به زندان اوین میتواند از داخل و بیرون از زندان، غائلهآفرینی کند و شرایطی را رقم بزند تا خود زندانیان و خانوادههای آنها دست به شورش بزنند؛ دشمن در دستیابی به این هدف نیز موفق نبود و تیر او به سنگ خورد؛ البته در این ماجرا، زندانیان، خانوادههایآنها، مسئولان قضایی از جمله مسئولان سازمان زندانها و همچنین خود مردم، اقدامات زیبا، مهم و تاثیرگذاری را انجام دادند. در جریان این حمله ددمنشانه، دیدیم که برخلاف بسیاری از تصورات دشمن، این خود زندانیان و خانوادههای آنها بودند که به آرام شدن فضا کمک میکردند.
رئیس دستگاه قضا عنوان کرد: در شرایطی که بخشی از دیوار زندان و همچنین تعدادی از ساختمانهای آن ویرانشده بود و در وضعیتی که برخیها زیر آوار بودند و به طور طبیعی باید نظم زندان به هم میریخت، شاهد بودیم که بسیاری از زندانیانی که امکان فرار داشتند و میتوانستند از زندان خارج شوند، این کار را انجام ندادند. بسیاری از زندانیانِ به اصطلاح «رای باز» و بسیاری از زندانیانی که در راهروها و محلهای ملاقات حضور داشتند، در شرایطی که دیوار زندان فرو ریخته بود میتوانستند از زندان خارج شوند و فرار کنند اما این کار را نکردند. حتی زندانیان دست به ایجاد سر و صدا هم نزدند؛ البته قوه قضاییه و بخشهای ذیربط آن اعم از سازمان زندانها و مرکز حفاظت و همچنین مددکارانی که از طرف استانداری و شهرداری به کمک آمده بودند، بلافاصله در این ماجرا وارد شدند و اقدامات موثری را انجام دادند.
رئیس عدلیه افزود: بلافاصله پس از این جنایت تلاش شد تا مجروحان در کمترین زمان ممکن به مراکز درمانی منتقل شوند و افرادی که زیر آوار مانده بودند خارج شوند و پیکرهای مطهر شهدا نیز منتقل گردند. طبیعی است که بمباران زندان اوین خانوادههای زندانیان محبوس در آن را دچار نگرانی، ناراحتی و دغدغه کرده بود؛ از همین رو ترتیباتی داده شد که بلافاصله زندانیان بتوانند با خانوادههای خود تماس بگیرند و آنها را از حال خود مطلع کنند؛ البته مقدمات و تمهیدات این اقدام، از قبل پیشبینی شده بود. همچنین، تعدادی از افراد مسئول شده بودند تا با خانواده های زندانیانی که جلوی زندان اوین حاضر شده بودند صحبت کنند و آنها را از وضعیت داخل زندان مطلع سازند. وقتی صادقانه با مردم و خانوادههای نگران صحبت شود، آنها پذیرا خواهند بود و از خودشان همراهی نشان میدهند.
حجتالاسلام والمسلمین محسنی اژهای ادامه داد: پس از بمباران زندان اوین تلاش شد که زندانیان هرچه زودتر به محل دیگری انتقال داده شوند و تخلیه کامل صورت بگیرد چرا که این احتمال داده میشد که رژیم خبیثصهیونیستی، مجدداً اقدام جنایتکارانه خود در حمله به زندان را تکرار کند؛ در جریان روند تخلیه زندان و انتقالزندانیان، خودِ زندانیان همکاری قابل تقدیری داشتند؛ جالب است بدانید که کار انتقال زندانیان با اتوبوسهایمعمولی صورت گرفت نه ماشینهای مخصوص حمل زندانی؛ دستورات لازم برای بازسازی هرچه سریعتربخشهای آسیب دیده زندان اوین صادر شده و اکنون نیز این اقدام در حال انجام است. درصدد هستیم شرایط برای بازگشت هرچه سریعتر زندانیان به اینزندان فراهم شود.
رئیس قوه قضاییه گفت: اعتقاد من این است که خود زندانیان در خنثی کردن توطئه دشمن در حمله به زندان اوین، کمک قابل توجهی کردند؛ د ر این ماجرا نه تنها دشمن به اهداف خود نرسید بلکه خود زندانیان و خانوادههای آنها نیز این جنایت را محکوم کردند و حتی به صورت فردی و جمعی بیانیه دادند؛ در این زمینه شاهد بودیم که همه، یکصدا و یکپارچه دشمن را ناکام گذاشتند و توطئههای او را خنثی کردند.
حجتالاسلام والمسلمین محسنی اژهای در ادامه، با اشاره به فرآیند رسیدگی به پروندههای جواسیس و عناصر دستگیر شده مرتبط با جنگ تحمیلی 12 روزه، گفت: ما باید در این زمینه به این موضوع توجه داشته باشیم که افراد دستگیر شده، چند دسته هستند. کسانی بودند که در شلوغیهای پس از بمبارانها، مشکوک به نظر رسیده و دستگیر شدند؛ در شرایط جنگی، ظنین شدنها و دستگیریها به خاطر عکسبرداری و فیلمبرداری از محل حادثه، امری طبیعی است اما چه بسا که برخی از اینافراد دستگیر شده، اقدامات خود را در همراهی با دشمن انجام نداده باشند.
رئیس عدلیه گفت: در جریان جنگ 12 روزه تحمیلی و پس از آن، حدود 2 هزار نفر دستگیر شدند اما باید بدانیمکه بسیاری از اینها کسانی بودند که در فاصله کوتاهی ازاد شدند چون نه جاسوس بودند نه با رژیم صهیونیستی همکاری داشتند؛ این افراد بعد از انجام تحقیقات و جمعآوری اطلاعات آزاد شدند؛ از سویدیگر، ممکن بود که رفع شبهه در خصوص برخی از اینافراد آزادشده به صورت کامل انجام نشده باشد فلذا این دسته نیز با صدور «قرار» آزاد شدند؛ تعدادی از دستگیرشدگان نیز با رژیم صهیونیستی همکاریمیکردند که البته سطح و نوع این همکاریها متفاوت بود؛ در قانون ما پیشبینی شده که چنانچه فردی در زمان جنگ با کشور متخاصم همکاری داشته باشد بایددستگیر و محاکمه شود؛ بعضاً مجازاتهای برخی از اینافراد، سنگین و تا حد سلب حیات است و در مواردی نیزمجازاتهای کمتر در نظر گرفته شده است؛ در میان دستگیر شدگانی که با رژیم صهیونیستی همکاریداشتند همه نوع از این افراد را داشتیم؛ برخیها که دارای ارتباطات تشکیلاتی با رژیم بودند باید ابتدائاً تخلیه اطلاعاتی شوند و شرکای جرم آنها شناسایی گردند که این کار ممکن است مقداری زمان ببرد؛ در جلسات شورای عالی قوه قضاییه که در زمان جنگ و پس از جنگ به صورت مرتب و مستمر در روزهای دوشنبه برگزار میشود دستور دادهایم که پروندههای مرتبط با متهمین به همکاریبا رژیم صهیونیستی، سریع، دقیق و مطابق شرایطجنگی پیشبینی شده در آیین دادرسی، مورد بررسیقرار گیرند؛ کیفرخواست تعدادی از این پروندهها صادر شده و به دادگاه رفته و برای رسیدگی در دادگاه نیزتعیین وقت صورت گرفته است؛ البته کیفرخواست تعداد قابل توجهی از پروندهها نیز هنوز صادر نشده است.
حجتالاسلام والمسلمین محسنی اژهای گفت: هجمه دشمن به قوه قضاییه به دلیل برخورد با جواسیس و همکاران رژیمصهیونیستی امری طبیعی است؛ آمریکا و رژیمصهیونیستی به هیچ اصول و قاعدهای از جمله حقوق بینالملل، عرف بینالملل، موازین انسانی، دروغ نگفتن و جعل نکردن، پایبند نیستند.
رئیس عدلیه همچنین متذکر شد: ما موظف هستیم حتی در زمان بحران هم از مرز عدالت و انصاف خارج نشویم؛ من در عین حال که به همکارانم در دادسرا و دادگاه تاکیدکردهام پروندههای جواسیس و عناصر مرتبط با رژیمصهیونیستی را سریع و قاطع رسیدگی کنند ولیکنگفتهام که در رسیدگیهایشان، خدا، قانون، انصاف و عدالت را مد نظر داشته باشند.
رئیس قوه قضاییه در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به حمله رژیم صهیونیستی به جلسه شورای عالی امنیت ملی که در روز بیست و ششم خرداد ماه با حضور تعدادی از سران نظام برگزار شد، اظهار کرد: واقعا دشمنان ما جزو حمقاء هستند. دشمنان ما هنوز هم بعد از گذشت بیش از 4 دهه از انقلاب اسلامی، خیال میکنندکه با ترور یک یا چند مسئول، کشور ما فلج میشود و از هم میپاشد. ما هنوز فراموش نکردهایم که در سال 1360 و در حالی که مردم و کشورمان درگیر یک جنگ تمامعیاربا دشمن خارجی بودند، منافقین ظرف 6 تا 7 ماه، بسیاری از مسئولان کشور را به شهادت رساندند؛ منافقیندر هفتم تیر ماه سال 1360 تعداد 72 نفر از مسئولان عالی قوه قضاییه، تعدادی از نمایندگان مجلس و همچنین برخی افراد مسئول و صاحبنفوذ کشور را در یکاقدام تروریستی به شهادت رساند؛ یک روز قبل از آن (6 تیر 1360) نیز مقام معظم رهبری مورد سوءقصدمنافقین قرار گرفته بود که بحمدالله و با لطف خدا، اینذخیره برای ایران اسلامی حفظ شد. در همان تابستان سال 1360، رئیس جمهور، نخست وزیر و تعداد زیادیاز معتمدین مردم مانند شهدای محراب و بسیاری از مسئولان و مردم به شهادت رسیدند آن هم در شرایطی که تنها سه سال از پیروزی انقلاب اسلامی میگذشت و نظام ما یک نظام نوپا بود.
رئیس قوه قضاییه گفت: دشمن با حمله روز 26 خرداد به جلسه شورای عالی امنیت ملی خیال میکرد که ایرانفلج میشود و نظام و انقلاب دچار لطمه بسیار بزرگیمیشود. مطمئن باشید چنانچه در جریان این حمله، تیرصهیونیستها به هدف میخورد و سران قوا و جمعی از مسئولان در جریان بمباران جلسه شورای عالی امنیتملی جانشان را از دست می دادند، باز هم کشور فلج نمیشد.
حجتالاسلام والمسلمین محسنی اژهای در ادامه با ذکر خاطرهای از بمباران جلسه شعام در تاریخ 26 خرداد، گفت: وقتی که بمباران صورت گرفت، برق محل جلسه قطع شد و تاریکی حکمفرما گشت؛ صداهای فرود بمبهای متوالی نیز غالب بود؛ با این وجود ذرهای ترس، هراس و نگرانی بر اعضای حاضر در جلسه عارض نشد و همه در آرامش و طمأنینه بودند
رئیس قوه قضاییه گفت: تنها به فاصله یک ساعت بعد از این اقدام دشمن، مسئولانی که در جلسه حاضر بودند و بعد از بمباران، مکان را ترک کرده بودند، جلسات کاری خود را در مکانهای دیگر بدون وقفه برگزار کردند و با روحیه و انگیزهای قویتر و بیشتر نسبت به گذشته، کارها و مسئولیتهای خود را انجام دادند. اینچنین نبود که بعد از آن حمله، مسئولان حاضر در جلسه به پناهگاه یا خانه خود بروند؛ هیچ وقفهای در انجام امور بعدیِ مسئولانِ حاضر در جلسه ایجاد نشد. پس از آن روز نیز چندین بار جلسه شورای عالی امنیت ملی با حضور سران قوا برگزار گردید.
رئیس عدلیه خاطرنشان کرد: ما مسئولان به توصیههایحفاظتی گوش میدهیم اما این بدان معنا نیست که کارها و امور خود را رها کنیم؛ باید با رعایت مسائل حفاظتی کار کشور و مردم را انجام دهیم.
حجتالاسلام والمسلمین محسنی اژهای گفت: طبیعی است که در شرایط جنگی کشور، تغییراتی در نحوه، شیوه و روش ارتباطات مسئولان و فرماندهان نظامی کشور به وجود بیاید. جانشینان فرماندهان شهید ما کار خود را در کمترین زمان ممکن آغاز کرده بودند؛ در جنگ 12 روزه، ارتباط سران قوا و نیروهای مسلح و حمایتهایی که بایددر این شرایط صورت میگرفت کاملاً برقرار بود؛ البته در این دوران، بنا به اقتضائات پیشآمده، اولویتهای کاریتغییر کرد اما این تغییر اولویتها بدین معنا نبود که کار نظام و مردم روی زمین بماند.
رئیس قوه قضاییه همچنین عنوان کرد: ما اعتقاد داریم که از دست دادن فرماندهان بزرگ و عزیز ما در جریان جنگ تحمیلی 12 روزه یک خسارت بود اما دیدیم که فرمانده معظم کل قوا، بلادرنگ افراد جانشین این فرماندهان شهید را معرفی کردند و هیچ وقفهای در انجام امور صورت نگرفت و به سرعت، پاسخ تجاوز رژیم صهیونیستی و آمریکا داده شد.
حجتالاسلام والمسلمین محسنی اژهای در بخش دیگری از این مصاحبه، با اشاره به هدایت و راهبری مقام معظم رهبری در طول جنگ 12 روزه، گفت: امروز میتوانیم اذعان کنیم که نقش پررنگ، کلیدی و اساسی «رهبری نظام» در همه مقاطع 46 سال گذشته به ویژه در شرایط و مواقع بحرانی، برای مردم عیان شده است. نقش مقام معظم رهبری در ادارهی شرایط طی جنگ 12 روزه یک نقش بیبدیل بود؛ به خصوص آنکه ممکن بود فرماندهان جدیدو تازه منصوب شده از برخی قوانین، مقررات و دستورات قبلی اطلاع کافی را نداشته باشند. طبیعی است کهفرماندهان نظامی بدون نظر نهایی فرمانده معظم کل قوا، نمیتوانند دست به اقدامی بزنند. نقش، دستورات و مدیریتفرمانده معظم کل قوا در حوزهی نظامیِ جنگ 12 روزه، بسیار پررنگ و برجسته بود؛ اساساً اعتقاد من این است که دو عامل اصلی «تدبیر، مدیریت و فرماندهی ولیفقیه» و همچنین «انسجام و وحدت ملی مردم» دشمن را در جنگ 12 روزه ناکام گذاشت.
رئیس قوه قضاییه با بیان اینکه در جریان جنگ 12 روزه، اراده مردم ایران بر اراده دشمن فائق آمد، گفت: هدف دشمن از این جنگ، تغییر نظام و تجزیه کشور بود اما آیا او به هدف خود رسید؟ در سوی مقابل، ایران که اعلام کرده بود جنگ را آغاز نمیکند و آغاز هم نکرد، محکم در برابر تجاوز دشمن ایستاد و قاطعانه پاسخ او را داد؛ ایراناعلام کرده بود که به هیچ وجه زیر بار جنگ تحمیلی و صلح تحمیلی نمیرود و دقیقاً همین اتفاق نیز رخ داد؛ این ایران نبود که آتش بس را درخواست کرد. آمریکا اگر احساس میکرد که اسرائیل قدرت جنگ با ایران را دارد به هیچ وجه وارد جنگ با ما نمیشد؛ آمریکا احساس کرد که چنانچه وارد جنگ با ایران نشود، بچهی ناخلف او از بین میرود و ضربات بسیار سنگین و مهلکی را دریافتمیکند فلذا خودش وارد عمل شد و دیدیم که ایران پاسخ آمریکا را نیز قاطعانه داد؛ حتی قبل از شروع آتش بس نیز این ایران بود که ضربه آخر را به دشمن وارد کرد.
رئیس عدلیه با بیان اینکه منطق ایران در جنگ 12 روزه یکمنطق دنیاپسند و عُقلاپسند بود، گفت: همچنین ایران از این جهت که مقابل رژیم صهیونیستی و آمریکاایستاد و ذرهای از ارزشهای خود عقب نشینی نکرد نیزمورد تحسین قرار گرفت.
حجتالاسلام والمسلمین محسنی اژهای گفت: در طول این جنگ چند موضوع برای اولین بار اتفاق افتاد؛ اولین بار بود که رژیم صهیونیستی در طول حیات نحس خود شاهد بود که مراکز امنیتی، نظامی، صنایع نظامی و برخی مراکز حساس دیگرش، ضربات سنگینی را دریافت میکند. نخستین بار بود که آمریکای جنایتکاربرای نجات اسرائیل و برای جلوگیری از فروپاشی آن، خودش وارد جنگ میشود؛ و نخستین بار بود که ایرانهمزمان مقابل رژیم صهیونیستی و آمریکا ایستادگیمیکند و ضربات کوبندهای را به آنها وارد میآورد.
حجتالاسلام والمسلمین محسنی اژهای در ادامه با اشاره به وحدت و انسجام ملی مضاعف شکلگرفته در خلال و پس از جنگ تحمیلی 12 روزه اظهار داشت: شاید برخی گلایهها از سوی عدهای تا پیش از جنگ تحمیلی اخیر وجود داشت، اما در خلال و پس از دفاع مقدس 12 روزه، همگان وحدت و انسجام ملی مضاعفو کمنظیر شکلگرفته در جامعه ایران اسلامی را به وضوح مشاهده کردند؛ باید هر آنچه میتوان بر دامنه و وسعت این وحدت و انسجام ملی و اجتماعی افزود و از اموری که به تفرق و تشتّت میانجامد پرهیز و اجتناب کرد.
رئیس قوه قضاییه تصریح کرد: در خلال و پس از جنگ تحمیلی 12 روزه شاهد بودیم و هستیم که میان جریانات و طیفهای سیاسی مختلف در داخل و حتی خارج از کشور، حول محور ارزشهای اسلامی و ملی و در ضدیت با رژیم متجاوز صهیونیستی، اتحاد و یکپارچگی بینظیر به وقوع پیوسته است. ایضاً در میان عناصر و جریانات ضدایرانی و ضدانقلاب، که همدل با دشمن متجاوز بودند و هستند، شکافها و گسلهای آشکار ایجاد شده است.
رئیس دستگاه قضا گفت: در خلال و پس از جنگ تحمیلی 12 روزه شاهد بودیم که خیلی از افرادی که به زعم خودشان به آنها نامهربانی شده بود نیز به میدان دفاع از ارزشهای اسلامی و ملی آمدند؛ امری که حقیقتاً ارزشمند بود و باید بواسطه آن، به این مردم آفرین گفت؛ باید تمام تلاشها را مصروف کرد تا آثار و برکات این انسجام و وحدت ملی تقویت شده، باقی بماند.
رئیس عدلیه در ادامه با تبیین و تشریح الزامات و مؤلفههای حفظ وحدت و انسجام ملی، بیان داشت: ضرورت دارد «بایدها» و «نبایدهای» مقولهی تثبیت و تقویت اتحاد و انسجام ملیِ شکلگرفته در مقطع فعلی را بشناسیم و تبیین کنیم؛ ضروری است در این رابطه هر چه بیشتر با هم گفتگو و مُشافهه داشته باشیم. باید بدانیم و تبلیغ کنیم که چه امور و اقدامات و موضعگیریهایی به بسط وحدت ملی میانجامد و بالعکس چه رفتاری، مخل و مغایر با انسجام ملی و اجتماعی است؛ ممکن است در این رابطه میان صاحبان تریبون و مراجع اجتماعی اختلاف نظر و عقیده وجود داشته باشد؛ این امر بلااشکال است، لکن باید با گفتوگو و هماندیشی این اختلافات را به اشتراکات تبدیل کنیم.
قاضیالقضات تصریح کرد: یکی از الزامات و مؤلفههای حفظ وحدت و انسجام ملی، سعه صدر داشتن است؛ باید شرح صدر داشته باشیم؛ قرآن میفرماید «فَبَشِّرعِبَادِ الَّذینَ یَسْتَمِعُونَ الْقَوْلَ فَیَتَّبِعُونَ أَحْسَنَه»؛ خُب چنانچه ما شرح صدر نداشته باشیم و به محض شنیدن نظر مخالف، به سینه گوینده بزنیم و او را طرد کنیم، چگونه میتوانیم به این آیه عمل کنیم و احسن اقوال را برگزینیم.
حجتالاسلام والمسلمین محسنی اژهای اظهار کرد: به هیچوجه نباید بهانه به دست دشمنان و بدخواهان اسلام و ایران بدهیم؛ باید بر روی اشتراکات و منافع و مصالح اسلام و ایران تاکید کنیم؛ همه ما دوستدار اسلام و ایران و انقلاب هستیم؛ اینها وجوه مشترک ماست؛ باید بدانیم و بشناسیم که چه عواملی به این ارزشهای ملی و اسلامی لطمه وارد میکنند و از آنها اجتناب ورزیم؛ برای نیل به این هدف، نیاز به گفتگو و هماندیشی داریم؛ البته ممکن است در مصادیقی نیز به اشتراک نظر نرسیم و اختلافات پابرجا بماند؛ در آنصورت نیز ایرادی وجود ندارد و میتوانیم در عین اختلاف، بر مشترکات که همان منافع اسلام و ایران است، تاکید و اِبرام ورزیم.
رئیس عدلیه بیان داشت: یکی از جلوههای اتحاد و انسجام ملی و مردمی در دهه اول محرم امسال به منصه ظهور رسید؛ همگان دیدند که محرم امسال با چه شور و شعور بالاتر و مضاعفتری در سراسر ایران اسلامی برگزار شد و سلحشوری، روحیه شهادتطلبی، احسان، مودت، اطعام و نذری دادن در این دهه ابتدایی محرم شاید از سنوات پیشین بیشتر و برجستهتر بود.
رئیس قوه قضاییه در ادامه با اشاره به اهمیت فرامین اخیر صادره از ناحیه مقام معظم رهبری خطاب به قوه قضاییه، گفت: پیگیری و تعقیب جنایتکاران صهیونیستی در محاکم داخلی و خارجی یک اصل و اولویت اساسی است که دستگاه قضایی مجدانه به آن اهتمام خواهد داشت؛ در این مسیر، دولت، مجلس، سمنها و تشکلهای مردمی نیز میتوانند کمککار باشند. ما عناصر صهیونیستی را بواسطه جنایتهایشان در غزه، لبنان، سوریه و ایران، تعقیب و مجازات میکنیم.
رئیس دستگاه قضا گفت: رویه برگزاری دادگاههای مربوط به جنایات رژیم و عناصر آمریکایی علیه ملت ایران، در دستگاه قضایی جاری و ساری است و تاکنون با برگزاری دادگاههایی، مبالغ معتنابهی خسارت بواسطه جنایتهای آمریکا علیه اتباع ایرانی تعیین شده است و رژیم عناصر آمریکایی در دادگاههای داخلی ما محکومیت پیدا کردهاند.
رئیس عدلیه بیان داشت: در مجامع و دادگاههای بینالمللی نیز از قبل شکایاتی از جانب ما علیه رژیم آمریکا مطرح شده بود و در جنگ تحمیلی اخیر نیز دادستان کل و معاون بینالملل قوه قضاییه طی مرقومههایی خطاب به دستاندرکاران مجامع ذیربط بینالمللی، نسبت به جنایات رژیم صهیونی و پشتیبانی آمریکا از این جنایت و در مواردی مباشرت آمریکا در آنها، طرح شکایت کردند.
قاضیالقضات تصریح کرد: مقام معظم رهبری به قوه قضاییه تکلیف کردند که در پیگیری و تعقیب جنایتکاران متجاوز علیه ملت ایران، ضمن تسریع داشتن، بر اقداماتی متمرکز شویم که تاکنون مغفول مانده است؛ بر همین اساس، ما در قوه قضاییه به دادستان کل و معاونتهای حقوقی و امور بینالملل مأموریت دادیم که شکایات و دادخواستها علیه متجاوزین صهیونی و آمریکایی را در محاکم داخلی و خارجی، بصورت واحد و یکپارچه درآورند و در این مسیر از ظرفیتهای دولت، وزارت امور خارجه و حقوقدانان نیز بهره جسته شود.
حجتالاسلام والمسلمین محسنی اژهای اظهار کرد: البته باید توجه داشت که ما در دادخواهی خود امیدی به مجامع بینالمللی نداریم، چرا که معتقدیم در طول بیش از یک سال و نیم که از تجاوز به غزه و نسلکشی در این باریکه میگذرد، مجامع بینالمللی کوچکترین اقدام مثبت و بازدارندهای را علیه متجاوزین متوحش صهیونیستی انجام ندادهاند و این مجامع در هنگامه تجاوز به بیمارستانها، زندانها و رسانهها، سکوت اختیار کردند؛ با این وجود برای اثبات حقانیت خود، مبادرت به طرح شکایات علیه متجاوزین صهیونی و آمریکایی میکنیم؛ البته امیدواریم که یک قاضی مستقل نیز در محاکم بینالمللی پیدا شود که رأی به محکومیت متجاوزین دهد و ما بتوانیم خسارات خود را از آنها دریافت کنیم.
رئیس دستگاه قضا تاکید کرد: قطعاً و مسلماً، دورنمای این نزاع، پیروزی جبهه حق و ایران اسلامی و زوال و اضمحلال سردمداران آمریکایی و صهیونیستی است.
رئیس قوه قضاییه در ادامه با اشاره به مقولهی مبارزه با فساد، گفت: مقام معظم رهبری از دهه 70 به این سو، در بیاناتشان تاکیدات مؤکدی بر مقولهی مقابله همهجانبه با فساد و مفسد دارند؛ ما نیز معتقدیم که مقابله با فساد و مفسد، اقدامی اعتمادزا و انسجامبخش است؛ در برههها و ادوار مختلف در قوه قضاییه، برای مقابله با فساد گام برداشته شده است اما من اذعان دارم که در این فقره هنوز تا رسیدن به نقطه مطلوب فاصله داریم؛ فلذا متعهد شدهایم که بیشتر و بهتر از گذشته با فساد مقابله کنیم.
رئیس دستگاه قضا ضمن تبیین و تشریح الزامات و مؤلفههای مقولهی مبارزه با فساد گفت: ما معتقدیم که مقولهی مبارزه با فساد نباید منحصر به فساد اقتصادی باشد؛ بله درست است که مبحث فساد اقتصادی بسیار مبحث مهمی است و چه بسا فساد در سایر عرصهها نیز ریشه در فساد اقتصادی دارد؛ اما نباید مقابله ما با فساد، منحصر به حوزه اقتصادی باشد؛ نکته دیگر آن است که مقابله با فساد باید بدون تبعیض و اغماض باشد؛ ایضاً مقابله با فسادی که از ناحیه کارگزاران نظام صورت میگیرد باید قاطعانهتر باشد؛ مؤلفه دیگر در مبحث مقابله با فساد آن است که میان فساد و خطا و اشتباه تمییز و تفکیک قائل شویم و به شرایطی که فرد در آن مرتکب فساد یا خطا میشود توجه داشته باشیم؛ همچنین باید به فرد فاسد فرصت جبران دهیم. ما معتقدیم که مبارزه با فساد باید علمی و تخصصی باشد؛ نباید شیوه برخورد با فساد، خود مفسدهبرانگیز باشد.
رئیس عدلیه در ادامه با برشمردن محورهای مهم نسخه روزآمدشدهی سند تحول و تعالی، مشخصاً به مقولهی مرجعیت دستگاه قضایی در تظلمخواهی اشاره کرد و بیان داشت: قوه قضاییه ملجاء تمامی تظلمخواهان است؛ ما در رسیدگیهای خود توجهی نداریم که طرفین دعوا و شکایت وابسته به کدام جناح یا طبقه هستند؛ ما وفق قانون، ادله و اسناد موجود، مبادرت به احقاق حق و صدور رأی میکنیم؛ همگان باید احساس کنند که هنگام رجوع به عدلیه، تمام تلاشها معطوف به استفای حق و حقوق آنهاست.
قاضیالقضات در ادامه با اشاره به اقدامات دستگاه قضایی در بهرهگیری از فناوریهای نوین و تکنولوژی هوش مصنوعی در ارائه خدمات قضایی به مردم، گفت: امروز بهرهگیری از فناوریهای نوین و تکنولوژیهوش مصنوعی برای ما یک الزام و اجبار است، نه یک انتخاب و اختیار؛ باید در راستای توسعه و بسط خدماترسانیهای قضایی و حقوقی خود و همچنین تسهیل این خدماترسانیها، هر چه بیشتر از فناوریهای نوین و تکنولوژی هوش مصنوعی بهره بگیریم. در اینجا باید متذکر شوم که فناوریهای نوینو تکنولوژی هوش مصنوعی دو مقولهی مجزا هستند که ما باید در هر دو عرصه، حرکت شتابان را در پیش گیریم و این امر در گروی صرف بودجه و تجهیز امکانات است. در این میان باید به آسیبهای این حوزه نیز اهتمام داشته باشیم؛ بدین معنا که هم فضای سایبر مهم است و هم امنیت فضای سایبر از درجه بالای اهمیت برخوردار است.
حجتالاسلام والمسلمین محسنی اژهای گفت: ما در سند تحول و تعالی قضایی، بخش مبسوطی را به مقولهی بهرهگیری از فناوریهای نوین و تکنولوژیهوش مصنوعی اختصاص دادهایم؛ البته اجرائیات این امر در گروی تجهیز اعتباراتی است که در مواردی مربوط به خارج از قوه قضاییه است.
انتهای پیام/