بازار؛ گروه کشاورزی: طبق گزارش های جهانی روندهای فناوری آبیاری در سال ۲۰۲۵، منجر به تغییر هوشمندانه تر و داده محور در کشاورزی، محوطه سازی، فضای سبز شهری و موارد دیگر می شود. با افزایش فشار جهانی برای صرفه جویی در مصرف آب و افزایش بازده، این روندها کشاورزان را با بینش های بلادرنگ، کنترل تطبیقی و اتوماسیون مقیاس پذیر، تشویق می کنند.
نرخ رشد ۷درصدی ارزش بازار جهانی آب و آبیاری تا ۲۰۲۹
این در حالی است که طبق آمارهای جهانی پیش بینی می شود که بازار تامین آب و آبیاری از ۴۰۸.۳۵ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۵ به ۵۳۲.۳۹ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۹ با نرخ رشد مرکب سالانه حدود ۷درصد افزایش یابد.
آبیاری خورشیدی چگونه چالش افزایش هزینه های سوخت را برای کشاورران برطرف می سازد؟
بر اساس این گزارش ها از روندهای برتر نوآوری در آبیاری در سال ۲۰۲۵ می توان به آبیاری خورشیدی اشاره کرد؛ در شرایطی که آبیاری با انرژی خورشیدی چالش هایی مانند افزایش هزینه های سوخت، دسترسی غیرقابل اعتماد به برق و ردپای کربن را برطرف می کند. برای مثال، برنامه PM-KUSUM هند برای هزینه های نصب یارانه می دهد که این امر باعث پذیرش گسترده آن در بین کشاورزان می شود. در حقیقت پمپ های خورشیدی پس از نصب، هزینه های سوخت یا برق مکرر را حذف کرده و هزینه های انرژی آبیاری را کاهش می دهند.
به عبارت دیگر ارائه دهندگان خدمات آبیاری، سیستم های هوشمند را برای مقابله با کمبود آب، کمبود نیروی کار و تغییرات اقلیمی به کار می گیرند. حسگرهای مجهز به اینترنت اشیا و پلتفرم های مبتنی بر هوش مصنوعی، بینش های بلادرنگ ارائه می دهند. از آن طرف پهپادها و رباتیک، نظارت، سمپاشی و تشخیص نشت را خودکار می کنند. با این وجود همانطور که گفته شد یکی از بارزترین ویژگی های آبیاری با انرژی خورشید رفع چالش افزایش هزینه های سوخت در مزارع کشاورزی است یعنی سیستم های آبیاری خورشیدی هزینه های انرژی را کاهش داده و دسترسی به مناطق خارج از شبکه را گسترش می دهند، در حالی که بر فرض آبیاری میکرو و قطره ای برای به حداکثر رساندن دقت و به حداقل رساندن رواناب گسترش می یابند.
از سوی دیگر، سیستم های آبیاری خورشیدی همچنین با فراهم کردن دسترسی قابل اعتماد به آب در طول روز، عملکرد محصولات را افزایش می دهند، که این امر به ویژه در مناطق مستعد خشکسالی یا خارج از شبکه برق اهمیت دارد. به عنوان مثال، کشاورزان خرده پا در اتیوپی از پمپ های خورشیدی برای آبیاری محصولات فصل خشک استفاده می کنند. این امر، تولید مواد غذایی را حتی در زمان کمبود آب تضمین می کند. علاوه بر این، پنل های فتوولتائیک (PV) نور خورشید را به برق تبدیل می کنند تا پمپ های جریان مستقیم (DC) یا جریان متناوب (AC) را به کار اندازند. افزودن ماژول های جدیدتر با راندمان بالا، هزینه ها را بیشتر کاهش داده و توان خروجی را بهبود می بخشد.
نکته قابل تامل اینکه پمپ های آب خورشیدی تخصصی که برای چاه های عمیق در زیر آب قرار می گیرند و پمپ های سطحی برای استخرها مستقیماً با انرژی خورشیدی کار می کنند. این پمپ ها دارای کنترل کننده های داخلی برای تطبیق با ورودی متغیر خورشیدی هستند. سیستم های ذخیره انرژی باتری (BESS) و مخازن آب مرتفع، انرژی یا آب اضافی را برای آبیاری در هوای ابری یا شب، ذخیره می کنند.
علاوه بر این، سیستم های آبیاری خورشیدی هیبریدی، انرژی خورشیدی را با شبکه یا دیزل پشتیبان برای آبیاری مداوم در مناطق ابری ترکیب می کنند. پلتفرم های مبتنی بر ابر و کنترل کننده های مجهز به اینترنت اشیا، برنامه های آبیاری را خودکار کرده و میزان جریان را با استفاده از داده های لحظه ای از حسگرهای رطوبت خاک و پیش بینی های آب و هوا، تنظیم می کنند.
پیش بینی می شود بازار جهانی آبیاری با انرژی خورشیدی تا سال ۲۰۳۷ به ۲۱۱.۹۷ میلیارد دلار افزایش یابد
با این اوصاف، پیش بینی می شود بازار جهانی آبیاری با انرژی خورشیدی تا سال ۲۰۳۷ به ۲۱۱.۹۷ میلیارد دلار افزایش یابد. این گسترش ناشی از افزایش تقاضای مواد غذایی، اهداف کربن زدایی و نوآوری های مداوم در فناوری های آبیاری خورشیدی و دیجیتال است.
شرکت ENEVERD سیستم پمپاژ آب با انرژی خورشیدی میسازد
استارتاپ ENEVERD راهکارهای Agri-PV را طراحی می کند که انرژی خورشیدی را برای پشتیبانی از آبیاری کشاورزی و عملیات گلخانه ای تولید می کنند. این استارتاپ، پنل های فتوولتائیک را با اینورترهای پمپاژ با راندمان بالا ادغام می کند تا انرژی خورشیدی را به برق قابل استفاده برای پمپ های آب و سیستم های کنترل محیطی تبدیل کند.
این استارتاپ، پمپ های آبیاری را مستقیماً از انرژی خورشیدی تغذیه می کند، هزینه های انرژی را کاهش می دهد و بهرهوری مصرف آب را بهبود می بخشد. همچنین انرژی خورشیدی را با زیرساخت های آبیاری ترکیب می کند تا فصل های رشد را طولانیتر کند، عملکرد را تثبیت کند و وابستگی به منابع انرژی متعارف را کاهش دهد.
TerraEco Dynamics یک میکرو پمپ قابل حمل با انرژی خورشیدی تولید میکند
از سوی دیگر استارتاپ هندی TerraEco Dynamics سیستم های آبیاری دقیق خورشیدی طراحی می کند که از حسگرها و میکروپمپ های مجهز به اینترنت اشیا برای بهینه سازی توزیع آب در کشاورزی استفاده می کنند. این استارتاپ، میکروپمپ های خورشیدی قابل حمل را با حسگرهای رطوبت، نم و دما ترکیب می کند تا داده های میدانی را به صورت بلادرنگ جمع آوری کرده و برای تجزیه و تحلیل به یک هاب اینترنت اشیا منتقل کند. در واقع به گفته سازندگان، از این دادهها برای تأمین آب با دقت بسیار بالا استفاده می کند و تضمین می کند که هر محصول مقدار مناسب آب را در زمان مناسب دریافت کند.
همچنین، این استارتاپ، سیستم را طوری طراحی می کند که کاملاً مستقل از شبکه برق عمل کند. این امر امکان استقرار در مناطق دورافتاده را فراهم می سازد و وابستگی به منابع انرژی متعارف را کاهش می دهد. این استارتاپ همچنین انرژی خورشیدی را با دادههای بلادرنگ و اتوماسیون ادغام میکند تا راندمان آبیاری را بهبود بخشد، از کشاورزان کوچک و حاشیه ای حمایت کند و کشاورزی پایدار را پیش ببرد.