به گزارش خبرگزاری مهر، مراسم رونمایی از مستند «سلاح نفت» به کارگردانی محمدهادی نعمتی امروز ۳۰ اردیبهشت در کافه فلسطین برگزار شد.
در ابتدای این مراسم که مهمانها و چهرههای رسانهای از عراق، لبنان، پاکستان، روسیه، ونزوئلا، آرژانتین و تونس در آن حضور داشتند، پیش از اکران مستند، حمیدرضا آصفی دیپلمات و سخنگوی پیشین وزارت امور خارجه گفت: اگر بخواهم وضعیت کنونی دنیا را در یک جمله خلاصه کنم، آن را «دوران قلب واقعیتها» یا «عصر وارونگی حقایق» مینامم. یکی از بارزترین نمونههای این وارونگی، مساله فلسطین است؛ جایی که جای ظالم و مظلوم عوض شده است.
وی ادامه داد: به دلیل کمبود وقت، تنها به ۲ شاهد تاریخی اشاره میکنم؛ نخست، در سال ۱۹۹۱، کنفرانس مادرید درباره فلسطین برگزار شد. نخستوزیر وقت رژیم صهیونیستی، اسحاق شامیر و سخنگوی وقت آن رژیم، بنیامین نتانیاهو، در آن حضور داشتند. موضوع اصلی، به رسمیت شناختن ۲ دولت فلسطین و رژیم صهیونیستی بود. جالب اینکه همان نتانیاهو در آن زمان از تشکیل یک دولت مستقل فلسطینی سخن میگفت اما امروز حتی حقوق ابتدایی مردم فلسطین را هم به رسمیت نمیشناسد.
پس از اکران مستند «سلاح نفت»، مصطفی شوقی مسئول خانه مستند سازمان هنری رسانهای اوج، درباره این مستند گفت: این اثر حاصل تلاش هادی نعمتی و احسان شادمانی است که با دقت و تعهد، زحمات بسیاری برای تولید آن کشیدهاند. این مستند بخشی از پروژهای گستردهتر است که در قالب آن، ۱۴ مستند با محوریت فلسطین و مقاومت تولید شدهاند.
وی ادامه داد: اهمیت مستند «سلاح نفت» در آن است که روایتی دستاول از یک واقعه تاریخی مهم را بازگو میکند؛ واقعهای که نسل جدید کمتر از آن میداند. این اثر بهنوعی بازخوانی تحریم هفت اکتبر ۱۹۷۳ است؛ رویدادی که جهان را تکان داد و به همگان نشان داد که چه بر سر خاورمیانه آمده است.
شوقی افزود: مستند با رویکردی تحلیلی و پژوهشی تلاش دارد این بخش کمتر دیدهشده از تاریخ معاصر را با دقت و عمق به تصویر بکشد. در این مقطع حساس، آرزو داریم این اثر دیده شود و بتواند در رساندن پیام خود به مخاطبان موفق باشد. امید که پخشی درخور آن داشته باشد.
در ادامه این مراسم، احسان شادمانی تهیهکننده مستند توضیح داد: ژیل دوور یکی از مصاحبه شوندکان این مستند که فرانسوی است سال گذشته به رحمت خدا رفت و سال ها وکیل مدافع بچه های فلسطین بودند و روحشان شاد.
در دوران وارونگی حقایق زندگی میکنیم
سپس حمیدرضا آصفی بیان کرد: در جهان امروز که «قلب واقعیتها» به قاعده بدل شده، مساله فلسطین یکی از روشنترین جلوههای این وارونگی حقیقت است. حدود سال ۱۳۷۵، دکتر علیاکبر ولایتی ملاقاتی با جولیو آندرئوتی، سناتور مادامالعمر و یکی از سیاستمداران برجسته ایتالیا، داشت. در آن دیدار، آندرئوتی جملهای گفت که عمق فاجعه را روشن میکرد: «اگر من را نیز از خانه و کاشانهام بیرون کنند، من هم تندرو خواهم شد.» امروز اما به نقطهای رسیدهایم که دیگر کسی حتی نمیپرسد چرا مردم فلسطین رادیکال و خشن شدهاند. این سکوت، یک «لالمانی جهانی» است که بر فضای رسانهای غرب حاکم شده است.
وی ادامه داد: ما با واقعیتی به نام «روایت» مواجهیم؛ روایتی که نه الزاماً با حقیقت تطابق دارد و نه همواره از دل واقعیت بیرون میآید. از یک واقعه ممکن است چندین روایت پدید آید و این همان نقطهای است که بحران آغاز میشود؛ جایی که حقیقت در هیاهوی روایتهای متضاد گم میشود. امروز، جنگ اصلی جنگ روایتهاست و در این میدان، کسی پیروز است که صدای بلندتر، رسانه پرنفوذتر و سرمایه بیشتری دارد.
آصفی بیان کرد: در چنین فضایی، روایت صادقانه و مستند از تاریخ، یک وظیفه است. مستند «سلاح نفت» با وجود امکانات محدود، کوشیده به یکی از همین روایتهای تحریفشده پاسخ دهد. این اثر با نگاه پژوهشی خود، به بازخوانی تحریمهای نفتی سال ۱۹۷۳ میپردازد و چرایی موفقنشدن آنها را آسیبشناسی میکند. این مستند، علاوه بر روایت گذشته، به شکل غیرمستقیم به بازیهای تکرارشونده امروز در میز مذاکرات هم اشاره دارد. در این مذاکرات نیز، همان بیصداقتی گذشته تکرار میشود.
وی عنوان کرد: در این میان، تلاشهای مؤمنانه و خالصانه سازمان اوج قابل تقدیر است اما نباید به همین یکی دو مستند بسنده کرد. بسیاری از وقایع مهم تاریخ معاصر، مانند کودتای ۱۹۵۲ تا جنگ ایران و عراق هنوز منتظر روایتهای دقیق و منصفانهاند. در پروندههایی چون غنیسازی هستهای نیز، مساله اصلی «جنگ روایتها» است. ما باید در این میدان، تا آنجا که میتوانیم مستند بسازیم و روایتگری کنیم.
آصفی در پایان یادآور شد: فراموش نکنیم که در کار فرهنگی و هنری، نباید انتظار نتیجهای فوری داشت. گاهی سالها طول میکشد تا یک اثر، تأثیر خود را بگذارد. در این میدان، صبوری شرط اول است.
مستند «سلاح نفت» محصول پردیس بینالمللی سازمان هنری رسانه ای اوج است.