به گزارش خبرگزاری مهر، ایندیپندنت در گزارشی نوشته که دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا به ولادیمیر پوتین، پشت نکرده است بلکه با فروش فوقالعاده سلاح به اوکراین از طریق ناتو، پول هنگفتی را به روانه خزانه آمریکا کرد و این موضوع را در کاخ سفید جشن گرفت.
ترامپ در حالی که مارک روته، دبیرکل ناتو در دفتر بیضی کاخ سفید کنارش نشسته بود، هشدار داد که اگر روسیه ظرف ۵۰ روز با کییف به توافق آتشبس دست پیدا نکند، با تعرفههای ۱۰۰ درصدی روبهرو خواهد شد.
وی در جریان این نشست که با حضور خبرنگاران برگزار شد، با اشاره به برخورد گرم و مکالمه صمیمانه تلفنی با پوتین که سپس با حملات موشکی جدید روسیه علیه اوکراین همراه میشد، بارها به رئیس جمهور روسیه تاخت.
ترامپ در بخشی از انتقاداتش علیه پوتین گفت که «او را آدمکش نه بلکه فردی خیلی سرسخت میخوانم.» با این حال، رئیس جمهور آمریکا حین رونمایی از آنچه چند روز پیش «بیانیهای بزرگ» درباره پوتین خوانده بود و اندکی بعد مشخص شد که توافق فروش سلاح به اوکراین با کیف پول ناتو بوده است، هیچ جزئیاتی نداشت؛ توافقی که هم ترامپ و هم روته آن را «بسیار بزرگ» توصیف کردند!
این نخستین باری نیست که ترامپ در جریان جنگ، دست به معامله میزند. او اوایل سال جاری در توافقی مستقیم با اوکراین، مجوز دسترسی به منابع معدنی کمیاب و کسب منفعت در ازای انتقال سلاح به کییف را به چنگ آورد؛ هرچند هیچ تسلیحاتی ذیل این سازوکار سفارش داده نشده است!
اخبار دیروز برای ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین بسیار چشمگیر بود زیرا او از فوریه بهدنبال راهی برای خرید سلاح از آمریکا بود، حال چه مستقیم و چه از طریق متحدانی همچون انگلیس و سایرین در ناتو.
ناتو به طور کلی محدودیتی برای خرید سلاح از اعضای این ائتلاف نظامی ندارد اما واشنگتن بر سر اینکه آیا تسلیحات ساخت آمریکا قابل فروش یا انتقال به سایر کشورها هستند، محدودیتهایی تعیین کرده است.
حالا ترامپ گفته که تحویل سامانه پدافند هوایی پاتریوت که اوکراین به شدت برای مقابله با حملات گسترده پهپادی و موشکی مشابه ماه گذشته روسیه، به آن احتیاج دارد، به زودی آغاز خواهد شد. علاوه بر این، امکان وجود بستههای تسلیحاتی شامل موشکهای دوربرد که قادر به هدف گرفتن عمق خاک مسکو هستند و میتوانند تاثیر تاکتیکی و حتی راهبردی داشته باشند، در این محمولهها وجود دارد.
اوکراین این اواخر نشان داد که با مکر و حیله و عملیات فریب میتواند از طریق عوامل اطلاعاتی و همچنین پهپادها عملیاتهایی همچون «تار عنکبوت»، در عمق خاک روسیه نفوذ کند اما به موشکهای دوربرد بیشتری همچون «سایه طوفان» که انگلیس و فرانسه برای آنها فراهم کردهاند، دست رد نمیزند.
با این وجود، کییف باید بداند که هیچ ضمانتی وجود ندارد که در صورت چراغ سبز پوتین و ابراز تمایل برای ورود به مذاکرات آتشبس، ترامپ جریان تسلیحاتی به کییف را قطع نمیکند؛ در واقع او پیشتر در اوایل سال جاری این کار را کرد و برای مدتی هم با توقف اشتراک اطلاعاتی با کییف، چشم اطلاعاتی اوکراین را کور کرد.
در این بین، دبیرکل ناتو هم مشتاق بود تا کاملا اطمینان حاصل کند که ترامپ تمام اعتباری که از لحاظ روانی به آن نیاز دارد از جمله «تغییر ناگهانی سیاست و عدم پشتیبانی تمامقد از تمام مواضع پوتین» را مال خود کند و در ازای آن، اندکی هم پشت ناتو دربیاید.
روته در این جلسه حق را کاملا به ترامپ داد و گفت: «تصمیم این است که شما میخواهید اوکراین آنچه برای دفاع از خود برابر روسیه نیاز دارد را داشته باشد. اما میخواهید که اروپاییها پولش را پرداخت کنند که البته کاملا منطقی است. و این موضوع در جریان اجلاس فوقالعاده موفق ناتو مورد اجماع قرار گرفت»!
ترامپ ابراز امیدواری کرد که توافق تسلیحاتی با ناتو روی دو طرف جنگ تاثیر بگذارد و مدعی شد که اوکراین شاید با تسلیحات جدید آمریکا، جسور بشود. اما جمله کلیدی در «نمایش پرطمطراق» دیروز دفتر بیضی این بود: «ما شاخصهای مشخصی داریم که هر دو طرف میدانند و پیش از این به این نتیجه رسیدهایم که باید چه کاری انجام دهیم.»
منظور ترامپ از این جمله این است که و بارها آن را تکرار کرده که «اوکراین باید بپذیرد مناطقی که هماکنون در تصرف نیروهای تحت امر کرملین است(حدود ۲۰ درصد از خاک به علاوه کریمه) را از دست داده است و اینکه آمریکا امنیت آینده اوکراین را ضمانت نخواهد کرد و کییف باید فکر پیوستن به ناتو را برای همیشه از سرش بیرون بیندازد.»
بنابراین میتوان گفت که توافق ترامپ با فروش سلاح و مهمات به کییف، تغییر جزئی بر اساس دلخوری شخصی است اما اقدامی راهبردی محسوب نمیشود.