به گزارش خبرنگار مهر، حجت الاسلام حمید احمدی رئیس کمیته فرهنگی آموزشی اربعین در یادداشتی به ظرفیتهای تمدنی اربعین پرداخته که بخش نخست آن را در ادامه میخوانیم:
مراسم بزرگ اربعین زوایا، ابعاد، اضلاع، سطوح و لایههای مختلف پیدا و پنهانی دارد که هر یک پیآمدها و رهاوردها، آثار و خیرات خود را از سطوح فردی، خانواده، ملی و فراملی، به همراه داشته و برجای میگذارد.
حرکتی که مقام معظم رهبری از آن به آیت عظمای الهی یاد میکنند و آن را شبهاعجاز مینامند.
اهم این فرصتها، ظرفیتها، آثار و رهاوردهای این حرکت فرهنگی عظیم را میتوان به شرح زیر نام برد که هر یک میتواند موضوع پژوهش و مطالعات و خلق آثار علمی و هنری و ارائه الگوها و راهبردها و راهکارها باشد.
۱- اربعین برای شرکت کنندگان یک مناسک و یک عمل عبادی است، لذا فرصتی برای ذکر و عبادت، فکر ،تعالی و قرب الیالله است.
۲- مراسم اربعین بر مدار زیارت امام حسین علیه السلام و اصحاب و یارانش قرار دارد که زیارت علاوه بر از تاسی زایر به صاحبان مزارها و الگوگیری از ایشان، تجدید عهدی است با انسانهای نورانی در پیمودن راهشان و تمسک به سیره شأن که همگی سازنده و تحول آفرین و همراه با خیرات فراوان
است .۳- مراسم اربعین از سویی یک امر جمعی و اجتماع دینی است که تألیف قلوب مؤمنان را به همراه دارد که مُولِّد و بستر وحدت و همبستگی سیاسی و اجتماعی خواهد بود و مایه تعالی جامعه و مولد قدرت است.
۴- شرکت در مراسم اربعین از طرفی با هجرت و سفر همراه است و ذاتاً یک عمل جمعی و در آمیخته با حرکت، جنب و جوش و شور میباشد و نشاط آفرین برای افراد و جامعه است.
۵- مراسم اربعین مولد معنویت است، معنویتی مبتنی بر توحید و ولایت که نیاز بنیادین جامعه اسلامی است و ارائه الگوی معنویتی جذاب و با لُب و مضمون قدسی و متعالی در برابر معنویتهای کاذب
۶- مراسم اربعین تمرینی برای یک زیست توحیدی و اخلاق مدارانه و فضیلتمندانه است که اهل ایمان را از حوزه نظر به ریاضت مومنانه و عملگرایانه سوق میدهد.
۷- اربعین برخوردار از نظم ایمانی و معنوی میباشد که تقویت کننده سلامت اجتماعی و تحکیم نظم عمومی در جامعه و پیشنیاز جامعه تمدنی است.
۸- مراسم اربعین محل شناخت خود و توانمندیها و سرمایه جهان اسلام و پیروان اهل بیت علیهمالسلام است که این معرفت عنصر مفقوده هویتیابی مسلمانان و جامعه اسلامی و عنصر اساسی سازنده تمدن اسلامی است.
۹- مراسم اربعین یک جهان فرهنگی است، متعالی و عرضه کننده یک مدنیت نو بر محور امر قدسی که انسان کامل، امام معصوم و ولی خداوند در کانون و هسته مرکزی آن قرار دارد لذا مبشر جامعه مهدوی است.
۱۰- مراسم اربعین نمایش حرکتی فراقومی، فراملی، فرامذهبی و فرادینی که میتواند فرصتی برای ائتلاف جهانی مستضعفان و آزادیخواهان باشد.
۱۱- آفریننده قدرت تحدیگر با مدنیت غرب و تمدن اومانیستی سودگرایانه و منقطع از وحی است. به عبارتی نمایش ارزشها و فضایلی که رقیب جدی و کار آمد در برابر ارزشهای مدنیت غرب است.
۱۲- عرصهای است برای عرضه الگوهای خیرات دینی و فضایی برای عملی ساختن ارزشهای الهی و محک زدن آنها و سنجش عیار آنان.
۱۳- تمرینی است برای تحقق آرمانشهر و چشیدن طعم جامعه مهدوی و ارائه جامعهای به دور از منازعات و اجتماع مودت آمیز و اخوت اسلامی
۱۴- مجالی است برای ذکر و فکر و خلوت به دور از سلطه فناوریهای نو و فراهم کردن فرصتی برای خلوت، تهذیب و خودشناسی و خودسازی است.
۱۵- مراسم اربعین محیطی سرشار از تجلیات ابعاد زیباشناسی فرهنگ و معارف اسلامی و مکتب اهل بیت علیهمالسلام که از نمودها و درخشش عرفان اسلامی
۱۶- مجالی برای بروز و زایش فرهنگ، هنر، ادب و شعر که از عناصر اساسی تولید و ترویج گفتمان یک مکتب و دیانت میباشند
۱۷- نمادی از زنده بودن و برافراشته بودن پرچم خونین عاشورا و تابیدن نام و نهضت الهی حسینی بر تارک جهان که نوید بخش مبارزه با بیعدالتیها، ستم، ستمگران و جهاد در راه خدا و استمرار جنبش عدالت خواهی در جهان
۱۷- منصه تجلی الهیات امید و بیداری و رهایی از ظلم، جهل و نژادپرستی.
۱۸- رسانهای پویا از حریت، جهاد و مقاومت در برابر رسانههای نظام سلطه و استکبار .
۱۹- حرکت و حماسه بزرگ و فرهنگی الهام بخش و سرشار از جذبههای مغناطیس پرجاذبه حسینی!
۲۰- صفحه تحسین برانگیز تصویر توانایی یک زن در مدیریت و جوانمردی و عرضه چهره زن تراز اسلام که در فرازین همه الگوها و سرآمدان قرار دارد
۲۱- عرصه بازروایی مظلومیت فرزانگانی پاک، صادق و کودکانی معصوم و بیگناه در برابر سیاهترین صفحه ظلمت ظلم و ارائه پیام سربلندی و مانایی مقاومت صادقانه و حقمدارانه در عالم.
۲۲- نمایش شکوه عزت، توانایی و کرامت یک ملت که در عسرت، با توکل و عشق به انسان کامل، ضیافتی شگفتی ساز برپا میکند و توان و سنجهها از اندازه و تقدیر آن عاجز است.